Over de termen brouwerij en bierfirma gaan al lang hevige discussies en misverstanden.

Brouwerij:

Een brouwerij brouwt zelf hun bieren ( of toch doorgaans deels ervan) in eigen ketels en met hun eigen apparatuur. Ze promoten ook zelf hun bieren en brouwt occationeel ook in opdracht van anderen. Ze doen de promotie en verdeling van hun eigen bieren.

Bierfirma:

Een bierfirma brouwt normaal zelf niets, maar verzorgt vooral de promotie en verkoop van hun bier dat ze laten brouwen bij een brouwerij. Dikwijls zijn dit thuisbrouwers die in hun garage hun eigen bierreceptjes samenstellen. De investering in een brouwerij is meestal bij een startup niet haalbaar en dus wordt er voor deze (tussentijdse?) oplossing gekozen.

Soms kunnen ook niet-brouwers zoals verenigingen of brouwsels voor speciale gelegenheden gebruik maken van deze wijze van werken en laten de brouwer de vrije keuze of geven een biertype aan. Meestal zijn deze sterk in marketing en kunnen langs deze weg een graantje meepikken van deze biertrend. Immers ze brouwen niet maar commercialiseren enkel een bier.

Het gebruik van de term ‘brouwerij’ in de naam is een heikel punt bij sommige organisaties en leidt al eens tot wrevel en ongenoegen. Maar voor een groot deel van deze bierfirma's of ook wel garagebrouwers genoemd, monden na een verloop van tijd uit een eigen brouwerij.

Deze vorm kan nog verder onderverdeeld worden in volgende :

 - Huurbrouwerij

Sommige bierfirma's brouwen zelf  in de ketels van andere brouwerijen, ze huren bij wijze het materiaal van de brouwerij ( ketels, filters en labomateriaal,... ) om zo hun bier zelf  te kunnen brouwen. Gewoonlijk onder toezicht van de brouwer die een oogje in't zeil houdt.

Gezien dit sterk aan de prijs en beschikbaarheid verbonden is wordt er soms al snel verwisseld van brouwerij.

- Maatwerkbrouwerij

Een brouwerij als Anders in Halen of De Proefbrouwerij in Lochristi doet eigenlijk niets anders dan brouwen in opdracht van anderen. Is het voor een vereniging, een bierfirma of Delhaize het maakt niet uit. U vraagt, zij brouwen.

Meeste bierfirma's maken bij deze gebruik om eigen recepturen onder de bekwame kunde van de huisbrouwer te laten brouwen.

In onze regio is brouwerij Craywinkelhof een maatwerkbrouwerij die al enkele grote bierfirma's van bieren volgens eigen recept voorziet, brouwerij Vissenaken doet dit ook voor verschillende verenigingen en sinds de nieuwe ketels zijn geinstalleerd vinden ook meer andere beirfirma's de weg naar hem.

Etiketbieren:

Soms is de nood naar een bier dringend en is de kennis van brouwen niet aanwezig. En oplossing hiervoor is een reeds bestaande bieren voorzien van een andere etiket die aldus de afkomst en origine maskerend. Hier wordt dikwijls geheimzinnig over gedaan. Cafés die een bestaand bier onder eigen naam verkopen, verengingen met een speciale editie,…..Marktsituaties spelen soms ook een rol.